Оплатити путівку

Профілактика ГРВІ у дітей

Профілактика ГРВІ у дітей

12-10-2022

145

0

Осінь та рання весна – час, коли всі інфекції вірусного походження особливо активні. Діти в першу чергу схильні до ризику розвитку захворювання, оскільки їхня імунна система не завжди здатна ефективно захищатися від вторгнення збудників. Тому для багатьох батьків профілактика ГРВІ у дітей дуже актуальна тема. Про це і поговоримо у статті нижче.

Восени та взимку наймолодшим не вистачає вітамінів зі свіжих овочів та фруктів, вони також більше часу проводять у закритих приміщеннях – переважно в дитячих садках та шкільних класах, у великих групах людей. Щоб мінімізувати ризик підхопити вірусну інфекцію, варто запам’ятати кілька практичних порад.

Профілактика ГРВІ у дітей: як я можу захистити свою дитину від інфекцій?

1. Подбайте про достатнє зволоження

Перша лінія захисту від вірусів – слизова оболонка носа, рота та горла. У спеціальному слизі, який їх вкриває, містяться антитіла, які першими захищаються від інфекції. Крім того, слиз перешкоджає проникненню мікроорганізмів у нижні відділи дихальних шляхів. Для того, щоб слиз функціонував належним чином, необхідно забезпечити правильну гідратацію в період підвищеної захворюваності. Тому рекомендується стежити за тим, щоб ваша дитина пила багато рідини. Як профілактика застуди у дітей можуть використовуватися теплі трав’яні чаї, приготовані з трав, які мають протимікробні властивості. До них відносяться, серед іншого: деревій, чебрець, календула та ромашка. Добре зволожують настій лайма або коров’яку та відвар кореня солодки та алтею.

Щоб уникнути надмірного пересихання рота і горла, також слідкуйте за тим, щоб дитина дихала носом, а не ротом. Також слід подбати про те, щоб повітря в кімнаті, де спить дитина, було належним чином зволожене. Увечері варто добре провітрювати приміщення, ставити зволожувачі на батареї та не перегрівати спальню.

2. Додайте до раціону мед, який стимулює імунітет вашої дитини

Діти часто кривляться від гіркого присмаку трав’яних напоїв, але неприємний смак можна замаскувати додаванням меду (наприклад, гречаного, каштанового, падевого або манука), натурального, бажано з органічної пасіки. Мед – це натуральна профілактика грипу у дітей. Він містить надзвичайно цінні вітаміни, біоелементи, має зволожуючі горло, відхаркувальні та антимікробні властивості. Ви також можете давати дитині пити воду або чай із лимоном та імбиром, підсолоджений медом. Домашні соки та сиропи, наприклад, з малини, чорної смородини, аронії та айви, також можна використовувати як солодку та імуностимулюючу добавку до напоїв.

3. Для профілактики застуди дітям важлива гігієна

Ніс і горло є першою брамою, через яку віруси потрапляють в організм. Хоча це і непросто, у період підвищеної захворюваності нагадайте дитині не чіпати руками ніс, вуха, очі та рот, особливо в громадських місцях (школа, дитячий садок, транспорт, магазини), не облизувати руки після їжі та завжди ретельно їх мити після повернення додому . Якщо дитина ще не навчилась сама собі давати ради з гігієною, помийте їй руки з милом щонайменше дві хвилини.

4. Як зміцнити імунітет дитини? Подбайте про оптимальну температуру

Осінь – складний час, коли вдень може бути досить тепло, а вранці та ввечері морозно та вітряно. У періоди загострення вірусних інфекцій доцільно одягати дитину «як цибулину», щоб не допустити надмірного охолодження чи перегрівання організму. Важливо, щоб ваша дитина завжди носила шапку, шарф та рукавички.

Слід подбати про теплий і відповідний одяг, особливо якщо дитина вже перехворіла на вірусні респіраторні інфекції. Ослаблений хворобою організм – відчинені ворота для всіх вірусів. Тоді легко підхопити іншу інфекцію чи вірусне захворювання, що виникає внаслідок зниження імунітету, наприклад, герпес чи інфекційну еритему.

5. Профілактика застуди у дітей: препарати

Оскільки пізно восени, взимку, на початку весни складно знайти свіжі овочі та фрукти, повні вітамінів, корисно доповнювати раціон дитини відповідними препаратами. На першому місці, безперечно, будуть штами пробіотичних бактерій, які багато в чому відповідають за правильний імунітет організму. Велике значення мають і препарати, що містять вітамін D – один із основних елементів, що визначають захисні здібності імунної системи. Тому варто придбати якісний риб’ячий жир (що містить всі жиророзчинні вітаміни: А, D, Е і К), а також натуральні олії, що підтримують імунітет, наприклад олія чорного кмину або лляна олія. Олію чорного кмину можна давати дітям старше 1 року і найкраще починати з 1-2 крапель, у тому числі через надзвичайно насичений смак та запах цього продукту. Олії також важливі через вміст жирних кислот омега-3, які мають протизапальні властивості та позитивно впливають на розвиток природного імунітету.

6. Вплив здорового життя на імунну систему

Пам’ятайте, для того, щоб профілактика ГРВІ у дітей була ефективною, а дитина була здоровою і витривалою, вона повинна добре харчуватися та висипатися. Нехай у її раціоні будуть присутні теплі та легкозасвоювані продукти – супи, пшоно, рис, овочі, каші. Харчування має бути регулярним та різноманітним з додаванням спецій та трав.

Сон – важлива складова профілактики. Добре, якщо дитина лягає спати приблизно в один і той самий час і спить не менше 8 годин на добу. Маленьким дітям може знадобитися ще більше сну. Здоровий відновлюючий сон забезпечує правильну роботу імунної системи, а організм, що добре відпочив, має більше сил для боротьби з потенційними патогенами.

Не менш важливим є і довгостроковий відпочинок з батьками. На осінні канікули варто поїхати з дітьми до Карпат або, наприклад, у Східницю, Трускавець, де і ви, і дитина більше часу проводитимете на свіжому повітрі. Позитивні емоції, час проведений з батьками – найкращі засоби для профілактики ГРВІ у дітей.

Відгуки

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Оцінка:

Замовити дзвінок