Оплатити путівку

Осіння депресія: симптоми, способи боротьби

Осіння депресія: симптоми, способи боротьби

11-10-2022

814

0

Осіння хандра може бути настільки ж серйозною, як і депресія, не пов’язана з конкретним періодом у році. Сезонну депресію часто недооцінюють як менш серйозну, але вона може мати ті ж негативні наслідки, що й інші перепади настрою.

Осіння депресія залежить від конкретних кліматичних чинників, які стосуються цього сезону року. Менше природного світла, набагато прохолодніше, коротші дні — всі ці чинники сприяють перепадам настрою.

Чим осіння хандра відрізняється від депресії?

Осіння хандра – це тип розладу настрою, який тісно пов’язаний зі зміною аури та кліматичних умов. Тому її називають сезонною депресією, симптоми якої зникають із закінченням певного погодного періоду. Осіння депресія насправді є осінньо-зимовою депресією, яка тісно пов’язана з функціонуванням добового циклу та його впливом на центральну нервову систему.

Коли з’являється осіння депресія?

Ознаки осінньої хандри не виникають у перший календарний день осені. Перші її симптоми можуть бути помітні наприкінці літа, коли дні стають коротшими та відбувається значне похолодання. З часом, коли температура опускається, стає більше дощових та похмурих днів, а сонця стає менше, симптоми погіршуються.

Вагомим чинником є дефіцит природного світла, що викликає зниження кортизолу, з одночасним підвищенням концентрації меланіну. Таким чином, порушується добовий цикл, а це своєю чергою впливає на роботу всієї ендокринної системи. Водночас недолік сонця знижує вироблення серотоніну, тобто гормону щастя. Низький рівень серотоніну в організмі може сприяти розвитку хронічного смутку.

Осіння хандра: симптоми

Осіння депресія проявляється насамперед зниженням активності організму, неготовністю діяти та братися до нових завдань. Можна виділити такі ознаки осінньої депресії:

  • перепади настрою;
  • погіршення самопочуття;
  • втрата задоволення від діяльності, яка раніше приносила задоволення;
  • зниження фізичної форми організму;
  • слабкість організму,
  • швидка стомлюваність;
  • зниження впевненості та самоповаги;
  • порушення сну (підвищена сонливість чи проблеми зі сном);
  • проблеми із пробудженням, засинання після дзвінка будильника;
  • зміна апетиту (частіше плюс, хоча в деяких людей спостерігається відсутність апетиту);
  • підвищена потреба у вуглеводах;
  • проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги;
  • надмірна дратівливість;
  • зниження лібідо.

Симптоми осінньої депресії зазвичай не заважають роботі, але часто уповільнюють її, роблять людину менш ефективною та мотивованою до роботи. Однак у крайніх випадках осіння депресія може призвести до тяжких порушень повсякденного функціонування і зрештою сприяти розвитку суїцидальних думок.

Шляхи у боротьбі з осінньою депресією

Найлегше подолати осінню депресію за допомогою правильної дози сонця, але не кожен може дозволити собі поїздку до теплих країн восени та взимку. Однак, ви можете використовувати трохи інші методи. Одним із них є фототерапія. Виконується в офісі або за допомогою пристроїв, призначених для домашнього використання.

Однак найкращий спосіб впоратися з осінньою депресією — це насамперед фізичні вправи. Йдеться не про екстремальні фізичні навантаження, а про помірні, але регулярні заняття, що сприяють виробленню серотоніну. При заняттях спортом – чи то біг, табата, йога чи кросфіт – вивільняються ендорфіни, які у багатьох випадках осінньої депресії можуть замінити ліки.

Як позбутися осінньої депресії?

Осіння депресія часто потребує фармакотерапії, хоча в багатьох випадках адекватна дієта може компенсувати дефіцит поживних речовин та мікроелементів. Завжди краще приймати вітаміни у натуральній формі, ніж у таблетках. Продукти, багаті на магній, повинні бути дуже важливим компонентом раціону. В осінньо-зимовий період варто тягтися до бананів, бобових, горіхів, шпинату та риби.

Тривале перебування в закритих приміщеннях без доступу до природного світла також сприяє осінній депресії, тому по можливості здійснюйте прогулянки і якомога більше залишайтеся на свіжому повітрі.

Як уникнути осінньої депресії?

Вправи та фізична активність залишаються найефективнішими засобами від осінньої депресії. Ви можете захистити себе від неї так само. Дослідження показують, що люди, які займаються спортом, активно проводять вільний час на свіжому повітрі, найкраще переносять момент різкої зміни погоди.

Найдієвіший спосіб – це, звичайно ж, втеча в теплі країни. Але, якщо така можливість відсутня, то відпочинок у будь-якому комфортному для вас місці точно піде на користь. Щоб подолати ознаки осінньої хандри, можна вирушити на один із курортів України. Вибирайте Східницю, Моршин, Трускавець, Закарпаття (за температурою тут завжди на кілька градусів тепліше). Плюс ще й у тому, що, крім відпочинку, вдасться ще й поправити стан власного здоров’я. А гарне самопочуття – це вже крок у боротьбі з депресією.

Відгуки

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Оцінка:

Замовити дзвінок